1,5 kg schabu
4 łyżki majonezu
łyżka następujących przypraw:
- majeranek
- słodka papryka
- pieprz mielony
1/2 szklanki soli
3l wody
1 łyżka cukru
ziele angielskie ok 3-4 ziarnka
liść laurowy
Mięso osuszamy, następnie nacieramy majonezem, majerankiem, papryką,pieprzem i czosnkiem. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 24 godziny.
Następnego dnia do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier, ziele angielskie, liść laurowy oraz sól. Następnie wkładamy schab (który zrobiliśmy 24h wcześniej) i doprowadzamy do wrzenia na średnim ogniu. Gotujemy 15 minut. Po upływie kwadransa zdejmujemy garnek z palnika do ostygnięcia. Teraz ostatni etap :)
Jeszcze raz stawiamy garnek (cały czas ze schabem w środku) na kuchenkę i doprowadzamy do wrzenia. Gdy tylko zacznie się gotować należy pilnować żeby nie trwało to dłużej niż 10 minut!!! W ten sposób skończyliśmy obróbkę naszego schabu. Teraz tylko trochę cierpliwości (po odstawieniu czekamy okoły godziny przed podaniem) i możemy się zajadać naszym domowym, kruchym, soczystym i przepysznym mięsem.
Można podawać na ciepło i na zimno. Ja polecam obie formy ;) bo mięso jest idealnie przyrządzone.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz