Zacznijmy od opisu oleju :)
Popularne oleje roślinne to:
Olej słonecznikowy: bogaty w tłuszcze wielonienasycone, kwas linolowy i witaminę E
Olej rzepakowy, który zawiera tłuszcze jednonienasycone
Olej sezamowy (obfity w tłuszcze wielonienasycone, zawiera kwas linolowy), do sałatek
Olej sojowy (tłuszcze wielonienasycone, kwas linolowy, witamina E), polecany do gotowania
Olej winogronowy (tłuszcze wielonienasycone, witamina E), do smażenia i sałatek
Olej palmowy (same nasycone kwasy tłuszczowe, witamina E)
Olej kokosowy (same nasycone kwasy tłuszczowe)
Olej lniany (tłuszcze wielonienasycone, kwas linolowy, witamina E)
Olej arachidowy (tłuszcze jednonienasycone), do sałatek
Olej kukurydziany (tłuszcze wielonienasycone, kwas linolowy, witamina E), do smażenia i sałatek
Olej z orzechów włoskich (tłuszcze wielonienasycone), do sałatek
Olej z orzechów laskowych (tłuszcze wielonienasycone, witamina E), do sałatek i smażenia
Unikajmy kwasów tłuszczowych nasyconych, które powinny być wypierane przez kwasy jedno i wielonasycone.
Poddanie oleju roślinnego wysokiej temperaturze zmniejsza jego wartościowość, a nawet może zmienić w szkodliwy związek. Dzieje się tak z uwagi na zachodzące w czasie podgrzewania procesy utleniające zawartych w oleju, kwasów tłuszczowych wielonienasyconych.
Olej roślinny na surowo, jak najbardziej na "tak", smażony - rzadko.
W mojej kuchni nie znajdziecie żadnego oleju. Faktem jest że powinno się go spożywać w określonych ilościach ale ja całkowicie zastąpiłam go oliwą.
Oliwa wytwarzana jest z oliwek. W jej skład wchodzą kwasy tłuszczowe jednonienasycone. Dostępna na rynku szeroka paleta jej rodzajów daje nam spore możliwości doboru do właściwego przygotowywania dań. Nie tylko smak i charakterystyczny aromat są tak pociągające w oliwie. To ona przecież króluje na stołach w krajach śródziemnomorskich już od setek, jeśli nie tysięcy lat. Gdzie w Europie wykazano najniższy wskaźnik zachorowań na choroby układu krążenia i choroby nowotworowe? Właśnie w państwach basenu Morza Śródziemnego. Dlaczego? Ponieważ stosowanie oliwy z oliwek w codziennej diecie zmniejsza ryzyko chorób serca, a organizm ma siłę do walki z wolnymi rodnikami. Wszystko to za sprawą zawartych w oliwie kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, a także kwasu linolowego i kwasu oleinowego, a te dwa ostatnie wchodzą przecież razem w skład grupy Omega - 03.
Hmm o to dlaczego wolę oliwę zawsze i wszędzie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz