poniedziałek, 11 kwietnia 2011

Mazurek orzechowy z miodem

szklanka mąki krupczatki

1/2 kostki masła (10 dag)

żółtko

2 i 1/2 szklanki cukru pudru

30 dag orzechów włoskich

2 łyżki miodu

5 białek

laska wanilii

tłuszcz do formy





Mąkę posiekać z zimnym masłem. Dodać żółtko i 1/2 szklanki cukru pudru, zagnieść. Owinąć w folię, włożyć na 30 min do lodówki.
Orzechy bardzo drobno posiekać. Miąższ wanilii wydrążyć. Białka ubić z resztą cukru na parze, cały czas ubijając, ostudzić. Miód podgrzać, wymieszać z orzechami i wanilią, dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać.
Ciasto rozwałkować na grubość 1/2 cm, wylepić natłuszczoną formę, formując brzeg. Piec około 10 minut w temp. 180°C. Wyłożyć masę orzechową, wyrównać, piec jeszcze 15 minut. Udekorować bakaliami i owocami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz